במקרים שונים בחיים אנחנו נתקלים בצורך להשתלת שיניים, בין אם מדובר בשתל דנטלי בודד או במספר שתלים. בכדי שההשתלה תצליח השן צריכה להיות מקובעת לעצם ופעמים רבות הכמות של העצם בלסתות לא מספקת את רופאי השיניים וכתוצאה מכך, לא ניתן יהיה לערוך השתלות כלל וכן טיפולי שיניים נוספים. הפתרון לבעיה זו כמו גם למספר בעיות אחרות, הוא ההליך הכירורגי שנקרא ניתוח להרמת סינוס. הנה כל מה שתצטרכו לדעת עליו.
מהי הרמת סינוס?
הניתוח להרמת סינוס מכונה גם ניתוח להרמת רצפת סינוס ובמונח המקצועי באנגלית נקרא ההליך - Sinus Lift"". אך רגע לפני שאנחנו צוללים למידע על הניתוח עצמו ועל הסיבות שיובילו אתכם לבצע אותו, בואו נתחיל עם להבין מהם בכלל סינוסים. ניתן לומר בשפה פשוטה, שהסינוסים הם למעשה חללים שמלאים באוויר ונמצאים בתוך עצמות הפנים שלנו במיקומים שונים. למשל, ישנם 2 סינוסים בדיוק מעל הלסת העליונה, אחד מכל צד, והם מחוברים דרך פתחים קטנים לחלל האף.
המטרה של הרמת סינוס היא לבצע השתלה של עצם או של תחליפי עצם באחת הלסתות או בשניהן, על פי הצורך הרפואי. הניתוח רלוונטי במיוחד כאשר רוצים לבצע השתלת שיניים דנטלית, מכיוון שבכדי לבצע את ההשתלה יש צורך בעצם מלאה ויציבה בלסת שתוכל לקלוט את השן המושתלת בצורה טובה ותקינה.
במצב בו יש חוסר בעצם בלסת, שיניים מושתלות עלולות שלא להחזיק מעמד ולמעשה לאבד את האחיזה. פעמים רבות החוסר בעצם שמוביל לצורך בניתוח מתגלה בבדיקה המקדימה של רופא השיניים לפני השתלת השיניים עצמה. קיימים 2 סוגים של ניתוח הרמת סינוס, עליהם נפרט בהמשך.
מתי יש צורך בהרמת סינוס ואילו בעיות רפואיות היא יכולה לפתור?
הצורך בניתוח הרמת סינוס מתעורר כאשר מתגלה מחסור בעצם הלסת העליונה השמאלית, הימנית או בשתיהן גם יחד. יש מספר סיבות מגוונות ושונות שיכולות להוביל לאותו מחסור בעצם, הנה כמה מהעיקריות שבהן:
- מכה פיזית או חבלה.
- עישון לאורך זמן .
- חוסר שמירה על היגיינה בחלל הפה.
- בעיות גנטיות.
- ציסטות בחניכיים וברקמות הלסת העליונה.
- שן שנעקרה והושארה ללא טיפול במשך זמן .
- חוסר קליטה תקינה של שתל דנטלי.
- דלקות תכופות בסינוסים ובעיות מבניות.
מה הם היתרונות והסיכונים של ההליך?
קיימים 2 סוגים של ניתוחים, הנה כמה מההבדלים, היתרונות והסיכונים שבכל שיטה ולמי היא מתאימה:
- הרמת סינוס פתוחה – לשיטת ניתוח זו קיימים מספר יתרונות כמו התאמה למקרים בהם קיים מחסור משמעותי בעצם, היא מספקת גישה ויזואלית לרופא המנתח ובנוסף היא מאפשרת יישום והשתלת כמות גדולה יותר של חומר המעודד צמיחה מחודשת של העצם.
חסרונות השיטה כוללים הליך מעט פולשני יותר, זמן החלמה ארוך יותר וסיכון מעט גבוה יותר לסיבוכים מאשר בשיטה הסגורה.
- הרמת סינוס סגורה – הליך זה מאפשר ניתוח פולשני פחות, זמן החלמה קצר יותר, סיכון נמוך יותר לסיבוכים בניתוח ואף אפשרות לביצוע השתלה דנטלית באותו הזמן. בין החסרונות של השיטה הסגורה ניתן למצוא הגבלה למקרים בהם המחסור בעצם הלסת הוא עד רמה בינונית, אין גישה ויזואלית ישירה למנתח והאפשרות להחדיר כמות של חומר המעודד את צמיחת העצם, היא קטנה יותר.
אילו שלבים יש לעבור לפני ואחרי הטיפול?
עוד לפני הניתוח, יש מספר פעולות ובדיקות חשובות שיש לעשות. ההכנות לקראת הניתוח יכללו את ההנחיות הבאות:
- פגישה עם הרופא המנתח ודיון רפואי לגבי המקרה, היסטוריה רפואית וכדומה.
- בדיקות שונות שיש לבצע – רנטגן, CT והדמיות נוספות לפי הצורך.
- קבלת הנחיות אישיות מהרופא המנתח לגבי צום, הפסקת נטילת תרופות וכדומה.
מה כוללת תקופת ההחלמה?
את הניתוח מבצעים לרוב בהרדמה מקומית ולכן ניתן להשתחרר הביתה כבר באותו היום. ניתן לעשות שימוש במשככי כאבים בימים הראשונים וכן לאכול מזון רך ב-24 שעות הראשונות שלאחר הניתוח, כמו גם להימנע משתייה חמה, מצחצוח שיניים ומשיעול והתעטשות במידת האפשר.
באופן כללי, ניתן לחזור לשגרה כבר לאחר תקופה של בין שבוע ל-10 ימים באופן הדרגתי, אך מומלץ להימנע לתקופה של בין 3 שבועות עד חודש מהפעולות הבאות:
- עישון.
- שתיית אלכוהול.
- כיפוף הראש כלפי מטה למשך זמן.
- פעילות גופנית מאומצת.
- קינוח האף בצורה אגרסיבית.
- נגינה בכלי נשיפה או ניפוח בלונים.
- טיסות וצלילות.